Gabbeh

Ordet Gabbeh kommer från det persiska språket farsi och kan översättas till rå, naturlig och oklippt. En perfekt beskrivning för dessa populära mattor med enkla minimalistiska mönster och ofta väldigt få dekorativa inslag, som till stor del är inspirerade av naturen.

Gabbeh-mattor knyts för hand av mycket fin ull och är förmodligen de mest kända av alla handknutna orientaliska mattor. De har en tjock lugg i jämförelse med andra handknutna mattor och kan vara upp till 2,5 cm tjocka vilket gör dem extremt mjuka och bekväma att gå på. De är naturligt ljuddämpande och passar perfekt in i de flesta rum och miljöer.

De allra första Gabbeh mattor var de persiska Gabbeh mattorna som tillverkades av Ghashghai-nomaderna i deras läger, under relativt primitiva förhållanden. Mattornas rustika charm och enkelhet gjorde dem snabbt mycket populära och indiska mattknytare var snabba på att lista ut detta. De började skapa sina egna indiska Gabbeh-mattor som idag har blivit mycket populära och prisvärda alternativ till de persiska Gabbeh mattorna. Det finns ytterligare en typ av Gabbeh att nämna, som kallas för Gabbeh Kashkooli. Det är också en persisk Gabbeh matta men den kännetecknas av en kortare lugg och högre knuttäthet än den ursprungliga, klassiska, persiska Gabbeh-mattan.

Som tumregel håller persiska Gabbeh-mattor en högre kvalitet än de indiska Gabbeh-mattorna. De är mjukare och ullen som används är av finare kvalitet.  Skillnaden återspeglas även i priset och man bör inte avfärda de indiska Gabbeh-mattorna för detta. Båda typer är mycket slitstarka och en fin indisk Gabbeh-matta kan vara en riktigt bra och prisvärd investering.

Läs mer
Visa som Rutnät Listvy

Mattor 1-100 av 1818

Sida
per sida
Sätt fallande sortering
Visa som Rutnät Listvy

Mattor 1-100 av 1818

Sida
per sida
Sätt fallande sortering
Copyright © 2022 Carpet Avenue GmbH. Alla rättigheter förbehållna.