Persisk Gabbeh

Persiska Gabbehmattor knyts av Ghashghainomaderna i Zagros-bergen i västra Iran och är bland de mest kända handknutna nomadmattor från Iran.

Ordet Gabbeh kommer från det persiska språket farsi och kan översättas till rå, naturlig eller obeskuren. En mycket lämplig beskrivning eftersom Gabbehmattor har ett grovt och ganska primitivt utseende till dem.

Persiska Gabbeh-mattor var mestadels avsedda för personligt bruk av nomaderna själva och påverkades inte av kommersiell efterfrågan på samma sätt som många andra persiska mattor. Mattorna förblev helt enkelt ett resultat av vävarens skicklighet och konstnärliga uttryck. Enkla, naturinspirerade mönster i fantastiska färgkombinationer som skildrar det vardagliga livet är mycket typiska, precis som de enfärgade eller ”ton-i-ton” mattorna med inga eller endast ett fåtal dekorativa inslag (djur, träd, fåglar).

Persiska Gabbeh-mattor vävs ofta hemma av nomader eller semi-nomader och tillverkas av handspunnen persisk ull och naturliga färgämnen. De kännetecknas av sin tjocka lugg som kan vara upp till 2,5 cm eller mer vilket gör dem mycket bekväma att gå på.

Gabbeh-mattor ger ditt hem en mysig känsla och är också ett bra sätt att dämpa ljud i ett större rum.

Läs mer
Visa som Rutnät Listvy

Mattor 1-100 av 1305

Sida
per sida
Sätt fallande sortering
Visa som Rutnät Listvy

Mattor 1-100 av 1305

Sida
per sida
Sätt fallande sortering
Copyright © 2022 Carpet Avenue GmbH. Alla rättigheter förbehållna.