Flash Sale! Få 10% extra rabatt. Använd koden: FLASH10 - %countdown %days kvar

Hur du väljer rätt matta för ditt hem

Mattor är en mycket gammal konstform och varje matta är unik och har sin egna historia att berätta.

Att inreda med en handknuten matta är ett perfekt sätt att ge ditt hem en personligt prägel och en personlig stil, som definierar din goda smak och som representerar vem du är. Finns det något bättre sätt att visa din personlighet och samtidigt få ditt hem att sticka ut?

Oavsett budget, storlek på ditt hem och dina behov, så strävar vi på Carpet Avenue alltid efter att tillgodose en matta som passar dig perfekt.

Vårt breda sortiment omfattar allt från den enklaste nomadmattan, till handvävda konstverk och exklusiva mattor i rent silke, för den mest sofistikerade smaken.

Ja, variationerna är oändliga - och vår hemsida finns där för att hjälpa dig att navigera genom processen. Vi strävar efter att göra det enkelt och roligt för dig att bläddra igenom vårt utbud och hitta exakt det du letar efter.

Våra passionerade mattspecialister hjälper dig gärna i processen att hitta din matta, så att du kan njuta av den i många år framöver.

 

Ditt hem, ditt rum, ditt utrymme - Hur du väljer rätt matta för dig

Allt börjar med...DIG.

När du ska välja en matta för ditt hem börjar det med att du svarar på en enkel fråga: Vad vill du ha?

Men som vi alla vet så är de enkla frågorna inte nödvändigtvis de lättaste att besvara.

För att hjälpa dig i ditt beslut så har vi sammanställt några tips och råd att ha i åtanke som hjälper dig att hitta precis rätt matta för ditt hem och för just dina behov.

 

Definiera ditt behov av mattor

Mattor är utformade för att uppfylla olika behov. Börja därför med att definiera dina specifika behov före allt annat och gör en lista över dina unika önskemål.

Några saker att ta hänsyn till är hur mycket trafik mattan ska utså, om det finns husdjur eller barn och möjligheten till spill och fläckar samt belysning. Utrymmen med mycket trafik, som kök och korridorer, behöver mattor som är mer fläckresistenta, slitstarka och hållbara. Om du har barn som rullar runt och leker på golvet behöver du en mjuk matta som också kan stå emot denna typ av påfrestning.

En del av vårt dagliga arbete är att vägleda våra kunder och hjälpa dem att hitta precis rätt matta för deras specifika behov. Vi säkerställer detta genom att ställa en mängd frågor om var mattan kommer att placeras, vilken typ av trafik den kommer att utsättas för och vilken inverkan mattan kommer att ha på rummet - dvs. värma upp det, förstora, mjuka upp, fungera som en fokuspunkt eller hur man ska arbeta med flera mattor i ett och samma rum.

 

En matta för alla utrymmen och rum

 

Låt oss börja med det uppenbara: Vilket rum ska mattan placeras i?

En matta kan bidra till att sätta tonen för ett helt rum. Men valet av rätt matta beror helt på vilket rum du vill förbättra eller förstärka.

 

Sovrummet

Mattan i sovrummet ska skapa lugn i rummet så att det blir till din alldeles egna tillflyktsort. 

Mattan bör dämpa ljud både utifrån och inifrån sovrummet. Undvik mattor med allt för djärva, bullriga mönster i sovrummet då de lätt kan störa den fridfulla miljön. Gör det extra mysigt. Håll dig till ull och en matta med tjockare lugg.

Välj till exempel en Gabbeh eller Shaggy matta att gräva ner fötterna i när du stiger upp ur sängen och håll dig borta från mattor med allt för livliga färger. Håll det enkelt.

Och när det gäller storlek, tänk stort!

Gabbeh / Shaggy

 

Vardagsrummet

När du väljer en matta till vardagsrummet ska du tänka på utrymme, budget samt vilken stämning du vill skapa i rummet. Låt din matta ta plats utan att överväldiga hela rummet och sträva efter att göra den till en naturligt del av resterande inredning.


Ju större rummet är, desto mer sannolikt är det att mattan kommer att hamna i fokus och bli en naturlig bas till alla detaljer som du senare lägger till. Vardagsrummet är din chans att visa upp hela din personlighet. Allt är tillåtet - från färg till mönster.

Om du vill belysa en specifik möbel eller tavla på väggen, håll dig i linje med denna och var försiktig så att du inte överväldigar rummet. Tänk på att inte täcka över för mycket av ett vackert golv, låt istället det vackra golvet rama in och ge fokus åt mattan.

Om ditt vardagsrum är mycket trafikerat så rekommenderar vi en matta av ull. Mattor av ull är ett bra val eftersom att de är lätta att hålla rent vid dammsugning.

Om du har ovanlig form på ditt vardagsrum så var kreativ: Låt mattor överlappa varandra eller arrangera en grupp mindre mattor i rummet. Du kommer att bli förvånad över den visuella känsla som detta ger rummet!

 

Matsalen

När du väljer en matta till matsalen bör du tänka på hur ofta stolarna flyttas runt och även tänka på risken för att mat eller dryck spills. En slitstark ullmatta med en mörkare färgskala och detaljerade mönster är överlägset enklast att hålla ren och klarar slitage i många år framöver.

Persisk traditionell

 

Entré / hall

Hallen i ditt hem och särskilt entrén sätter tonen för alla de omgivande rummen.

Välj en matta som tydligt välkomnar dig in i nästa rum och som ger en föraning om vad som komma skall. Välj mörkare och varmare färger med detaljerade mönster som kan dölja smuts. Du behöver en slitstark matta som klarar av hög trafik. Om du har dörrar som öppnas inåt i hallen, så se till att välja en matta med lite kortare lugg så att du kan öppna och stänga dörrarna ordentligt.

By & nomadmattor

 

Storlek och form

Det vanligaste misstaget som många gör är att köpa en allt för liten matta.
En liten matta gör ofta att allt annat i rummet känns oproportionerligt. Tänk på att mattan lägger grunden för det som står eller ligger på den!

Se till att välja rätt storlek

Handknutna mattor finns tillgängliga i alla former och storlekar och eftersom de är unika exemplar så de aldrig identiska, vilket är stor del av dess charm.

Följ gärna dessa enkla riktlinjer för att bestämma vilken storlek på matta som passar bäst för dina behov:

Mät och kontrollmät storleken på ditt rum.

Bestäm dig för det utrymme i rummet där mattan ska placeras.

Lägg tidningar eller ett gammalt lakan på golvytan för att kunna visulisera mått som din framtida matta bör ha. Man kan även tejpa på golvet för att skapa en bra uppfattning över hur mycket yta som tas upp vid olika mått. Om du vill täcka större delen av golvet ska du se till att lämna ett avstånd på minst 30-40 cm för att skilja mattan från väggen.

Om du placerar mattan under ett matbord, tänk på att lämna minst 30 cm från bordskanten och utåt på alla sidor. På så sätt kan stolarnas bakben stanna kvar på mattan även när de dras ut, utan att skada mattans kant. Avlånga mattor bör i allmänhet vara minst 10 cm smalare än din hall och 45-60 cm kortare.

Våga prova olika former

En matta behöver inte nödvändigtvis vara rektangulär. Gruppera dina möbler och låt detta leda dig fram till beslutet om mattans form. Vilken form skulle passa bäst i rummet? Kanske kan du välja en fyrkantig, rund eller till och med oval matta i stället.

Färg

Älskar du färg och att matcha färgkombinationer? Det gör vi också! Men spendera inte timmar på att försöka matcha dem exakt.


Om du fokuserar allt för mycket på att matcha varenda färg i inredningen så är det troligt att du kommer att få ett alltför genomarbetat och artificiellt utseende. Börja i stället med några få utvalda färgtoner. Välj en matta med olika färger och element som matchar färgerna i dina tavlor, gardiner eller kuddar. Eller gör det tvärtom och välj element i din inredning med liknande eller matchande element i din matta.

Fördelen med detta är att du inte nöjer dig med bara en aspekt åt gången och du skapar utrymme och möjlighet att ändra dina färgkoncept under mattans långa livslängd. Mattan kommer alltid att förbli, men färgerna på t.ex. dina väggar eller gardiner kommer sannolikt att förändras under årens lopp.

Mörka färger får dina möbler eller andra föremål att verka mindre, medan ljusa färger gör precis tvärtom. Om du har begränsat med utrymme kan du välja en ljusare matta eller en matta utan central medaljong för få rummet att upplevas större.Återigen, häng inte upp dig på din färgmatchning.


Tillämpa bara den gyllene regeln: Arbeta med en temafärg och använd sedan en matta för att framhäva eller förstärka den färgen. Det kan till och med vara den andra färgen i mattan, men den kommer att fungera bra i helheten. Arbeta med liknande färgtoner och tänk på ditt hem som en rosenbuske. Det är osannolikt att alla färger kommer att passa ihop. Och sannolikheten är stor att det finns dussintals och dussintals av dem: olika grönt i bladen, färggraderingar i kronbladen. Och ändå kommer den där rosenbusken alltid att se perfekt och vacker ut. Låt färgerna arbeta för dig. Och inte tvärtom. Det är lättare än du tror!

Traditionell...

Persiska och orientaliska mattor är det perfekta valet för att skapa en mångsidig och kreativ inredningskänsla. Det finns så mycket du kan göra: storlekar, mönster, färger - allt kommer att interagera med det utrymme där du placerar dem. Alternativen är verkligen gränslösa.

En traditionell persisk matta är ett perfekt sätt att addera till färg, stil, nostalgi, tradition, värde, smak och kultur på ett unikt sätt - varje handknuten matta har sin egen historia att berätta, precis som ditt hem. Om du letar efter kontraster så kommer en traditionell handknuten matta i en modern inredning att göra susen!

...eller modern?

En modern matta ger harmoni och balans till ditt hem. Moderna mattor finns i alla former och storlekar, med de mest fantastiska färgkombinationer du kan tänka dig.

Mattornas mångsidiga mönsterkombinationer ger dig otaliga möjligheter att lägga en personlig prägel på alla dina rum, utrymmen och golv.

 

Ha alltid din budget i åtanke

Ha alltid din budget i åtankeEn handknuten matta bör ses som en stor investering. Din matta är ett unikt konstverk som har sin egen personliga historia att berätta. Istället för att välja en maskintillverkad matta som måste bytas ut om ett år eller så, kan du med rätt skötsel vara säker på att din matta kommer att åldras vackert och njutas av i många år och kanske generationer framöver.

 

Fråga oss!

Och ställ gärna många frågor när du ändå håller på. Våra kundtjänstmedarbetare har mångårig kunskap och kommer att ge dig all den information du behöver.
Vi strävar alltid efter att hjälpa dig att göra ditt hem vackert, bekvämt och något du kan vara stolt över genom att hitta precis rätt matta för dig.

 

Kontakta mig Copyright © 2024 Carpet Avenue GmbH. Alla rättigheter förbehållna.